Hej MSU Stockholm!
Publicerat den

Detta är ett svar till debattartikeln publicerad på Nyheter24 av två tjejer från MSU Stockholm om en kampanj kallad #brudpepp. LÄNK: http://nyheter24.se/debatt/767763-msu-nu-lanserar-vi-kampanjen-brudpepp

 

Hej MSU Stockholm!

 

Först och främst vill jag säga att jag tycker det är en jättebra idé med att tjejer ska peppa och lyfta varandra, och det är sant som ni säger att Mean Girls inte ska vara någons verklighet. Det som nämns i filmen och er text är sant, att det är en norm att beklaga sig över komplex men sanningen kvarstår - de allra flesta ungdomar idag har komplex och saker de hatar på sin kropp. Självklart är det bättre att peppa istället för att påpeka på någon annans kropp, och det är där den hemska feminismen kommer in.

 

Feminism handlar inte bara om kvoteringslagar, det är som att säga att Moderaterna bara handlar om cheeseburgare, som att Centerpartiet bara handlar om Cannabis eller Vänsterpartiet om kommunism- det stämmer inte. Feminism handlar i grund och botten om allas lika värde och rättigheter, inte bara om hår under armarna, bittra ”vänsterfittor” eller kvoteringslagar som tyvärr många tror. Den feminism jag lärt känna och behöver handlar inte om kvoteringslagar, men just sådana grejer är en pusselbit till en större helhet. En helhet till en värld där kvinnan absolut inte är överordnad mannen, utan där alla människor kan leva utan att känna sig intryckta normer beroende på kön, etnicitet, sexuell läggning och mycket mer. Det räcker inte med lite peppsamtal för att förändra, och en förändring är nödvändig. Det räcker inte med att en ”stark tjej” vågar att inte prata skitsnack, feminism handlar om varför den starka tjejen har någon norm att bryta sig ur och varför den tjejen som inte bryter mönstret anses vara svag.

 

Det är jättebra om bara en enda person lär sig att inte trycka ner andra. Det feminismen vill göra att ta bort vad den tjejen annars sagt, ta bort smalhetsnormen, vithetsnormen, cisnormen, heteronormen med mera, och att det inte ska finnas ett perfekt ideal som en oönskad finne eller några kilon mer eller mindre inte passar in i. Det är jättebra att ni har så många bra tjejer i er styrelse och att dessa blivit valda oberoende deras kön. Det som förespråkar en kvotering är just att tjejer också är med trots att de är tjejer. Man behöver inte vara för kvotering för att vara feminist och det kanske inte är den rätta lösningen för att få ett mer jämställt samhälle, men det kan vara en välbehövlig knuff tillsvidare. Sanningen är ju faktiskt att män genom historien har blivit kvoterade för just sitt kön, och det är något som håller sig kvar. Håller sig kvar precis som att vissa färger, saker och sätt att vara anses tillhöra ett kön, fast det egentligen är helt ologiskt.

 

Att i skolan lära sig att alla kön och människor är lika mycket värda, att kvinnor slutas ses som objekt och att politikerna som ska representera oss inte bara för fram sin egen politik genom att smutskasta varandra - that’s what Sweden 2014 should be about enligt mig.

 

 

Sanna Larsson, partipolitiskt obunden feminist, och ung tjej. 




Martin Banck

Otroligt bra skrivet! Hur skulle du känna inför att bli partipolitiskt bunden? ;) Engagerade unga människor är vad som behövs i dagens politiska sfär och exakt allt du skriver är vad vi i Grön Ungdom också driver. Jag finns på facebook och mailen jag skrev här om du skulle vara intresserad. :)

Mvh Martin Banck, Grön Ungdom.

P.S. här är Grön Ungdoms svar på samma artikel:
http://nyheter24.se/debatt/767865-gu-brudpepp-racker-inte-for-att-uppna-jamstalldhet



URL:


Martin Banck

Oooch mailen kom inte med: [email protected]



URL:





NAMN
 

MAIL


URL





Spara?